Izdano 900 milijuna kuna trezoraca

Bez autora
Aug 30 2011

Država je i ovog tjedna posegnula za kratkoročnim zaduživanjem, pa je na aukciji održanoj u utorak ulagačima plasirano oko 900 milijuna kuna trezorskih zapisa. Iznenađenje je povećani plasman eurskog duga, koji nije pobuđivao veći interes ulagača u nekoliko posljednjih aukcija. Tržište je stvorilo interes od 25 milijuna eura za dug s rokom dospijeća od godinu dana, a država je reagirala prodajom dvostruko većeg iznosa trezoraca od planiranih 10 milijuna eura. Prilika za bolju zaradu ulagače je inspirirala na kupnju domaćeg duga denominiranog u eurima, koji će država platiti prosječnom kamatnom stopom od 3,6 posto, što je za 7 postotnih poena više od kamate ostvarene na posljednjim aukcijama. Naposljetku je unatoč novom dugu od gotovo 154 milijuna kuna javni kratkoročni dug u eurima smanjen u odnosu na prošli tjedan. Transakcije kojim se Ministarstvo financija razdužilo dovele su do ukupnog duga nižeg za oko 25 milijuna eura u odnosu na prošli tjedan, pa smo ukupno izloženi sa 664 milijuna eura duga u kratkoročnim vrijednosnicama.

Izdano 900 milijuna kuna trezoracaDržava je i ovog tjedna posegnula za kratkoročnim zaduživanjem, pa je na aukciji održanoj u utorak ulagačima plasirano oko 900 milijuna kuna trezorskih zapisa.

Iznenađenje je povećani plasman eurskog duga, koji nije pobuđivao veći interes ulagača u nekoliko posljednjih aukcija.

Tržište je stvorilo interes od 25 milijuna eura za dug s rokom dospijeća od godinu dana, a država je reagirala prodajom dvostruko većeg iznosa trezoraca od planiranih 10 milijuna eura. Prilika za bolju zaradu ulagače je inspirirala na kupnju domaćeg duga denominiranog u eurima, koji će država platiti prosječnom kamatnom stopom od 3,6 posto, što je za 7 postotnih poena više od kamate ostvarene na posljednjim aukcijama.

Naposljetku je unatoč novom dugu od gotovo 154 milijuna kuna javni kratkoročni dug u eurima smanjen u odnosu na prošli tjedan. Transakcije kojim se Ministarstvo financija razdužilo dovele su do ukupnog duga nižeg za oko 25 milijuna eura u odnosu na prošli tjedan, pa smo ukupno izloženi sa 664 milijuna eura duga u kratkoročnim vrijednosnicama.

Od početka godine Ministarstvo financija prepolovilo je vrijednost eurskih trezoraca u opticaju. Razduživanje je počelo i na kunskoj strani duga, pa je ukupni dug smanjen za 120 milijuna kuna na 14,2 milijarde kuna, unatoč novih 700 milijuna kuna plasiranih trezorskih zapisa. Među njima je najviše onih izdanih na rok od godinu dana u iznosu od 593 milijuna kuna, a cijena zaduženja skočila je na 3,95 posto.

Tolike su kamate na trezorce investitori ostvarivali na početku godine, dok je na prošlotjednoj aukciji država morala platiti oko 3,2 posto. U dobrom dijelu proljeća i ljeta država je plaćala kamatnu stopu nižu od 3 posto. Ukupni dug u jednogodišnjim trezorcima lagano je porastao na 12,85 milijardi kuna, što je jasan znak promjene strukture kratkoročnog duga. Država pokušava istisnuti tromjesečne i polugodišnje trezorce, a to joj je aukcijom od utorka najbolje pošlo za rukom kod trezorskih zapisa s rokom od 6 mjeseci. Naime, ukupan iznos tih zapisa smanjen je za 400 milijuna kuna i sada ih u opticaju postoji oko milijardu kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik